Kawa z białą czekoladą. Najlepsza dla fanatyków białej słodkiej kawy, ale jej smak może też urzec każdego. Idealna od święta żeby zabłysnąć i od co dnia żeby poczuć się wyjątkowo.
Składniki:
- 100 g białej czekolady
- 400 ml mleka
- 400 ml gorącej mocnej kawy
Białą czekoladę stopić nad parą (czekoladę pokruszoną w metalowym garnuszku położyć na garnku z gotującą się wodą). Mleko podgrzać i spienić specjalnym spieniaczem do cappuccino lub zwykłym mikserem, przelać do filiżanek lub jak na zdjęciu wysokich szklanek do 3/4 wysokości. Kawę wymieszać z czekoladą i zalać nią pianę. Podawać :)
Osobiście nie trzymam się w 100% przepisu. Ilość czekolady dostosowuję do gustów, ale raczej wezmę mniej niż więcej (przy większej ilości kawa jest za słodka). Podobnie z mlekiem, choć tu w drugą stronę, przeciętnie daję więcej. Jeśli zdarzy się że piana po wlaniu kawy zbyt opadła lub ma dziurę uzupełniam wierzch dodatkową małą porcją piany. To moja ulubiona kawa, pewnie dlatego, że uwielbiam słodkie ;D. Jeszcze jedna uwaga o czekoladzie. Polecam 200-gramową czekoladę z Lidla. Wypróbowana i dobra :) bo nie smakuje jak samo masło. Choć oczywiście biała czekolada składa się głównie z masła kakaowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz