Nowa szpryca do ciastek i dekoracji |
Dostałam prezent :D Wspaniały, idealny dla mnie. Moja babcia mnie jednak dobrze zna. Szpryca do wyciskania ciastek i zdobienia tortów. Nie mogłam sobie odpuścić i od razu zabrałam się za wypróbowanie. Znalazłam przepis na kruche ciastka do rękawa cukierniczego lub do maszynki nadał się idealnie. A o to przepis i efekty.
Składniki:
- 250 g masła
- 500 g drobnego cukru
- 2 torebki cukru waniliowego
- olejek waniliowy
- skórka starta z 2 cytryn lub 1 pomarańczy
- 4 jajka
- 700 g mąki
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, cukier waniliowy, olejek waniliowy, skórkę cytryny i ucierać tak długo, aż cukier się rozpuści. Dalej ucierać dodając kolejno jajka. Na koniec wymieszać z przesianą mąką. Ciastem napełnić szprycę do ciastek i wyciskać dowolne ciasteczka. Piec w temp.200 stopni przez 10-15 min (na złoty kolor) na środkowym poziomie piekarnika.
Tak wyglądają upieczone ciasteczka. Są wyśmienite, choć dla niektórych mogą być twarde, ale najlepsze są dopiero po paru tygodniach. U mnie w domu mają swoich wiernych fanów, szczególnie w postaci mojego chłopaka. Ja przechowuje w kamionkowym garnku, albo w puszcze widocznej na zdjęciu. Wyśmienite są też oblane czekoladą. Polecam dla tych co zawsze lubią mieć w zapasie małą słodycz. Co do sprzętu sprawdził się świetnie :). Roboty o połowę mniej niż przy tradycyjnych ciastkach maszynkowych. Poszło sprawnie. Trzeba tylko uważać żeby ciasto nie kleiło się do szprycy, więc warto wierzchnią warstwę szablonu przemywać wodą. :) Ogólnie bardzo polecam :D
Puszka na ciasteczka :) |
Nie wyszły za słodkie?
OdpowiedzUsuńJako tester odpowiem że nie :P
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń