Ciasteczka kardamonowo-czekoladowe. W sam raz na małą przekąskę. Nie są za słodkie, właściwie w sam raz. Przede wszystkim są oryginalne :) i bardzo aromatyczne. Idealne do popołudniowej kawy i chwili relaksu.
Składniki:
- 125 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 200 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Czekoladę z masłem stopić w garnku, cały czas mieszając. Ostudzić i wsypać cukier cały czas mieszać i wbić jajko i także dokładnie wymieszać. Osobno połączyć suche składniki (przesianą mąkę, kakao, kardamon, proszek do pieczenia), a następnie wymieszać z masą czekoladową. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie z ciasta uformować wałek grubości 4 cm, ciąć go na plastry o szerokości 1 cm. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st. przez 15 minut. Ostudzić na kratce i jeść :D Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz