Szaleństwa Weroniki

środa, 4 lipca 2012

Makaron z sosem truskawkowym

Lato bez truskawek to nie lato. W tym roku mały eksperyment kulinarny, czyli sos truskawkowy. Jest pyszny :) Bardzo dobry z makaronem w kompozycji zaprezentowanej poniżej, ale równie świetny do lodów, gofrów, czy polany na naleśniki :)

Składniki na sos:

  • 1/2 kg truskawek
  • gałązka mięty
  • 1/2 cytryny
  • cukier do smaku


Pozostałe składniki:

  • makaron farfalle
  • około 200 g twarogu


Truskawki i liście z gałązki mięty utrzeć jak na mus, najlepiej za pomocą blendera z rozdrabniaczem. Mus przełożyć do garnuszka, dodać sok z połówki cytryny, dosłodzić według własnego gustu i w zależności od słodkości truskawek. Całość zagotować. Sos do makaronu najlepszy jest na ciepło, ale na zimno jest także świetny. Makaron ugotować, wyłożyć na talerze. Na makaron pokruszyć twaróg i polać sosem truskawkowym. :) Smacznego.

1 komentarz: