Szaleństwa Weroniki

poniedziałek, 18 października 2010

Kruche ciasteczka maszynkowe inaczej

kruche ciasteczka maszynkowe - nowa szpryca do ciastek
Nowa szpryca do ciastek i dekoracji
Dostałam prezent :D Wspaniały, idealny dla mnie. Moja babcia mnie jednak dobrze zna. Szpryca do wyciskania ciastek i zdobienia tortów. Nie mogłam sobie odpuścić i od razu zabrałam się za wypróbowanie. Znalazłam przepis na kruche ciastka do rękawa cukierniczego lub do maszynki nadał się idealnie. A o to przepis i efekty.

Składniki:
  • 250 g masła
  • 500 g drobnego cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • olejek waniliowy
  • skórka starta z 2 cytryn lub 1 pomarańczy
  • 4 jajka
  • 700 g mąki
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, cukier waniliowy, olejek waniliowy, skórkę cytryny i ucierać tak długo, aż cukier się rozpuści. Dalej ucierać dodając kolejno jajka. Na koniec wymieszać z przesianą mąką. Ciastem napełnić szprycę do ciastek i wyciskać dowolne ciasteczka. Piec w temp.200 stopni przez 10-15 min (na złoty kolor) na środkowym poziomie piekarnika.

kruche ciasteczka maszynkowekruche ciasteczka maszynkowe 

Tak wyglądają upieczone ciasteczka. Są wyśmienite, choć dla niektórych mogą być twarde, ale najlepsze są dopiero po paru tygodniach. U mnie w domu mają swoich wiernych fanów, szczególnie w postaci mojego chłopaka. Ja przechowuje w kamionkowym garnku, albo w puszcze widocznej na zdjęciu. Wyśmienite są też oblane czekoladą. Polecam dla tych co zawsze lubią mieć w zapasie małą słodycz. Co do sprzętu sprawdził się świetnie :). Roboty o połowę mniej niż przy tradycyjnych ciastkach maszynkowych. Poszło sprawnie. Trzeba tylko uważać żeby ciasto nie kleiło się do szprycy, więc warto wierzchnią warstwę szablonu przemywać wodą. :) Ogólnie bardzo polecam :D
kruche ciasteczka maszynkowe - puszka na ciastka
Puszka na ciasteczka :)

3 komentarze: