Szaleństwa Weroniki

wtorek, 15 marca 2011

Praliny rumowe

praliny rumowe (przepisy)Przepyszne czekoladki z rumem. Rozpływają się w ustach. Taka mała słodycz na raz :)

Składniki:
  • 200 g ciemnej czekolady ok. 75%
  • 3 łyżki rumu
  • 150 g masła
  • 180 g cukru pudru
  • kakao do obtoczenia
Czekoladę stopić w ciepłej kąpieli wodnej (ja najczęściej stawiam miskę na garnku z gorącą wodą). Rum lekko podgrzać. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i połączyć z czekoladą ( płynną, ale nie gorącą) i rumem. Krem schładzać około dwóch godzin. Po tym czasie uformować kulki i obtoczyć w kakao. :) A potem zabłysnąć własnoręcznie zrobionymi czekoladkami :) Smacznego :)
praliny rumowe (przepisy)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz