Smaki i aromaty. Magiczna atmosfera zaczyna się od kuchni. Dla mnie kuchnia jest sercem domu, od niej wszystko się zaczyna, tak jak np święta. Dopiero kiedy czuje zapachy z kuchni wiem, że idą święta. Jeśli nie nasiedzę się w kuchni to czuje, że czegoś mi brakuje. Lubię układać menu, komponować obiady i potrawy na święta. Począwszy od herbaty, przez obiad, aż do ciasta i kawy. Najbardziej jednak uwielbiam piec. Ciasta, ciasteczka, babeczki to mój konik. A najmilsze jest jak wszystkim smakuje.
Na obiady lubię gotować "potrawki", czyli piersi z kurczaka i warzywa z woka z sosem serowym lub sojowym. Obojętnie co do tego wrzucę zawsze jest smaczne. Jak długo nie pichcę to, aż słyszę od rodziny, że się stęsknili za moją kuchnią i jak będę gotować mam dać znać. Obiady gotuję raczej proste i, że tak powiem nowoczesne. Tradycyjną kuchnię zostawiam babci, od której cały czas się uczę. Sprawdzianem dla mojej kuchni tradycyjnej są obiady które czasem gotuję u mamy. Kiedyś w końcu i ja będę codziennie dla kogoś gotować. Na szczęście mój chłopak jest największym fanem mojej kuchni ;D
Pierogi z mięsem |
Desery, czyli to co lubię najbardziej. Uwielbiam piec kruche ciasteczka, pierniki, kruche babeczki z owocami. To coś co pamiętam z dzieciństwa, a potem nikt nie miał siły ich robić. Moje pierniki przechowywane w kamionkowej misce przetrwały około roku i były jeszcze pyszniejsze. Świetnie też wychodzą mi ciasta z owocami. I w tym wypadku moją mentorką jest babcia :) jej ciasta to niebo w gębie. Ale w kruchym cieście jednak jestem lepsza. Lubię też eksperymentować z przepisami, dodawać swoje przyprawy aromaty. Kocham też pralinki z białej, lub mlecznej czekolady, z rumem lub migdałami. A marcepany własnej roboty mają dużo lepszy smak.
Białe mleczko czekoladowe |
Każdy przysmak trzeba czymś popić. Nawet zwykłe napoje powinny smakować jak nektar. Kawa, czy herbata przygotowana z lekką finezją jest uwieńczeniem każdego posiłku. Dlatego kawa u mnie to cappucino, caffe latte macchiato (trójwarstwowe), czy white lady (kawa z białą czekoladą). Herbata zaś to kwiaty hibiskusa, mięta z cytryną, a jeśli czarna to z dodatkami np. przyprawami lub owocami.
Przyprawy czyli to co nadaje potrawom smak. Korzeń imbiru, cynamon w laskach, wanilia w laskach, gwiazdki anyżu goszczą w mojej kuchni od dawna. Do dań wytrawnych przydaje się sos sojowy, pieprz cytrynowy, kurkuma, pieprz cyane, papryka, a także zioła i ich mieszanki jak zioła prowansalskie. Wszystko to nadaje aromatu i smaku. Czyni to każdą potrawę smaczną i niepowtarzalną.
Na tym blogu znajdą się także przepisy, na smaczne i sprawdzone dania. U mnie w domu są przebojem na który każdy się skusi. A więc smacznego :)