Najprostsze ciasteczka owsiane bez pieczenia. Masa jest gotowana i wykładana łyżkami. Może z wyglądu nie są za ciekawe, ale naprawdę smaczne. U mnie w domu mówiło się na nie "gniotki" od miękkiej konsystencji.
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki kakao
- 1/2 kg płatków owsianych
- olejek migdałowy
- rodzynki
- 1 jajko
Margarynę, cukier, mleko (czasem daję odrobinę więcej niż jest w przepisie) i kakao zagotować. Dodać rodzynki i olejek. Chwile pogotować, aż masa odrobinę zgęstnieje. Stopniowo dodawać (ciągle mieszając) płatki owsiane. Odstawić z ognia, dodać jajko i staranie wymieszać. Wykładać łyżką małe porcje na tace/talerz/stolnicę. Po wystygnięciu przełożyć do miski i częstować się. Smacznego :)
Pychotka. Moja mama takie robiła jak byłem mały.
OdpowiedzUsuń