Szaleństwa Weroniki

poniedziałek, 13 grudnia 2010

Francuskie pakieciki z rodzynkami

ciasteczka - francuskie pakieciki z rodzynkamiPakieciki z ciasta francuskiego z rodzynkami moczonymi w rumie. Nie są zbyt słodkie, właściwie w sam raz :).

Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie
  • 100 g rodzynek
  • mały słoik jabłek smażonych w cukrze lub połowa większego
  • 3-4 łyżki rumu
  • cynamon 
  • kardamon
Ciasto francuskie pokroić w kwadraty około 10x10 cm. Rodzynki sparzyć, wsypać do miski i wlać do nich rum. Moczyć około 10 min, lub wstawić na minute do mikrofali. Następnie do rodzynek dodać jabłka smażone, odrobinę cynamonu i kardamonu do smaku. Na środek każdego kwadratu ciasta wyłożyć łyżeczkę farszu i złożyć rogi ciasta razem. Piec w temp. 180 stopni przez 20 min, lub do zarumienienia. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz