Szaleństwa Weroniki

poniedziałek, 13 grudnia 2010

Tradycyjne pierniczki

Prawdziwie tradycyjne pierniczki na miodzie, z sodą. Piernik to ciasto które powstało podczas epoki podróży zamorskich, kiedy jego długi okres przydatności do spożycia był niezastąpiony. Moje pierniczki w zeszłym roku leżały zapomniane w komórce. Cóż muszę przyznać, że po pół roku były jeszcze lepsze. A więc dobrze je przygotować z wyprzedzeniem.
świąteczne wypieki - tradycyjne pierniczki
Składniki:
  • 350 g miodu
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko 
  • skórkę startą z cytryny lub pomarańczy
  • 1 łyżkę kakao
  • 500 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • po 1/2 łyżeczki: 
    • cynamonu, 
    • zmielonych goździków, 
    • kardamonu, 
    • gałki muszkatołowej, 
    • ziela angielskiego,
    • kolendry
    • imbiru.

Miód podgrzać na wolnym ogniu z cukrem i masłem, stale mieszając, aż cukier się rozpuści. Masę wlać do dużej miski i ostudzić, stale mieszając. Dodać jajko, startą skórkę, kakao oraz przyprawy. W małej ilości wody rozpuścić sodę, wymieszać z mąką i dodać do masy miodowej. Wyrobić ciasto. Owinąć je folią i przechowywać 2 dni w temperaturze pokojowej, aby mąka napęczniała. Ciasto rozwałkować, wykroić pierniczki i piec w temp. 180 stopni przez około 20 min.

Polecam nie rozwałkowywać ciasta zupełnie cienko, tylko tak na około 0,5 cm. Pierniki są dzięki temu miększe. Ja przechowuje w glinianym garnku w chłodnym pomieszczeniu. Najlepiej zrobić je na około 2 tygodnie wcześniej. Osobiście wycinam różne kształty: gwiazdki, mikołaje, bałwanki, aniołki, choinki, serduszka. Ozdabiać będę pewnie w przyszłym tyg. Należy pamiętać żeby przy wałkowaniu porządnie podsypać mąką (u mnie po pieczeniu trochę zostało i nawet widać to na zdjęciu :P). Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz